JONAS'ın amacı, fen ve uygulamalı bilimlerin birçok yönünde önemli gelişmeler ve yenilikler alanında ilerleme sağlamaktır.
Tarım Bilimleri
Biyoloji
Biyoteknoloji
Kimya
Ekoloji
Mühendislik
Çevre
Ormancılık
Peyzaj Mimarlığı
Matematik
Malzeme Bilimi
Planlama ve Tasarım
Fizik
Sürdürülebilirlik
Orman Bilimi ve Teknolojisi
Yazarlar İçin Talimatlar
Bartın Üniversitesi Uluslararası Fen Bilimleri Dergisi (JONAS), İngilizce veya Türkçe olarak, kapsam alanlarındaki ilerlemelerle ilgili kaliteli kaynaklara dayalı tam metin özgün araştırma makaleleri ve derleme yazılarını yayımlar. Özgün makaleler, yayın sürecinde öncelikli olup, makalenin yayın sürecine veya yayınlanıp yayınlanmayacağına JONAS editör kurulları karar verir. Editör kurulları, gerekirse makale konuları hakkında bilimsel tavsiye almak için çeşitli uzmanlardan görüş alabilir. JONAS, İngilizce veya Türkçe olarak hazırlanmış makaleleri tercih eder. Makaleler, aşağıda verilen formatlar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.
Semboller, birimler ve kısaltmalar:
Genel olarak dergi, Scientific Style and Format, The CSE Manual for Authors, Editors, and Publishers, Council of Science Editors, Reston, VA, USA (7. baskı) kurallarına uyar. ×, µ, η veya ν gibi semboller kullanılıyorsa, bunlar Word'ün Semboller menüsünden eklenmelidir. Derece sembolleri (°), süperscript harf "o" veya rakam "0" yerine Sembol menüsünden kullanılmalıdır. Çarpma sembolleri (×), harf "x" yerine kullanılmalıdır. Sayılar ile birimler arasında (ör. 3 kg) ve sayılar ile matematiksel semboller (+, –, ×, =, <, >) arasında boşluk bırakılmalı, ancak sayılar ile yüzde sembolleri arasında (ör. %45) boşluk bırakılmamalıdır. Lütfen SI birimlerini kullanınız. Tüm kısaltmalar ve akronimler ilk geçtiği yerde tanımlanmalıdır. Et al., in vitro veya in situ gibi Latince terimler italik yazılmamalıdır.
Şekiller ve Tablolar:
Tüm tablo ve şekiller dijital araçlar kullanılarak hazırlanmalıdır. Sıralı olarak numaralandırılmalı ve Tablo (Tab.) veya Şekil (Fig.) başlıkları satırın ortasına yerleştirilmelidir. Tablo veya Şekilden önce bir boş satır bırakılmalı ve metin içinde her birine atıfta bulunulmalıdır.
Makale İçeriği:
Araştırma makaleleri aşağıdaki bölümlere ayrılmalıdır. Ana bölümler ardışık olarak numaralandırılmalıdır (1. Giriş, 2. Materyal ve yöntemler, vb.) ve alt bölümler 1.1., 1.2. gibi numaralandırılmalıdır. Teşekkür ve Kaynaklar bölümleri numaralandırılmamalıdır. Özet, Giriş, Materyal ve yöntemler, Bulgular ve Tartışma bölümlerinin toplam sayfa sayısı çift aralıklı olarak 16'yı geçmemelidir.
Sayfa Stili ve Formatları:
JONAS'ta yayımlanacak makaleler, A4 boyutunda (210 x 297 mm) hazırlanmalıdır. Metin sağ ve sol kenarlara hizalı yazılmalı; sayfa kenar boşlukları üst ve alt kenar için 3 cm, sağ ve sol kenar için 2,5 cm olarak ayarlanmalıdır. Makaleler ana başlık ve alt başlıklar için 10 punto büyüklüğünde ve Arial-bold fontuyla, metin ise 10 punto büyüklüğünde Time News Roman fontuyla ve MS Word'de tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Paragraflar arasında bir satır boşluk bırakılmalı, ancak başlık ile metin arasında boşluk bırakılmamalıdır. Makalelerde özel formatlar (başlık, alt bilgi, üst bilgi, vb.) kullanılmamalıdır.
Makale Başlıkları:
Başlıklar büyük harflerle yazılmalı, sayfanın ortasına yerleştirilmeli ve 16 punto büyüklüğünde olmalıdır. Başlıklar mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.
Yazar İsimleri:
Yazar isimleri, makale başlığından iki satır boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Yazarların soyadları büyük harflerle, adları ise küçük harflerle Time News Roman stilinde ve sayfanın ortasında yazılmalıdır.
Özet ve Anahtar Kelimeler:
Türkçe yazılmış makalelerde özet 250 kelimeyi geçmemeli; genişletilmiş İngilizce özet ise 300-500 kelime arasında olmalı ve giriş, materyal ve yöntem ile sonuç bölümlerini içermelidir. İngilizce yazılmış makalelerde özet 250 kelimeyi geçmemeli ve çalışmanın gerekçesi, amaçları, yöntemleri, bulguları ve sonuçlarını kısaca açıklamalıdır. Özet 14 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Özetin sonunda 3-6 kelimeden oluşan anahtar kelimeler eklenmelidir.
Giriş:
Özetten sonra iki boş satır bırakılarak giriş bölümüne başlanmalıdır. Giriş, çalışmanızın dayandığı durumu açıklamalı, yalnızca gerekli arka plan bilgilerini içermeli ve bulgular veya sonuçlar hakkında bilgi vermemelidir. Konu alanına ilişkin bir derleme niteliği taşımamalı, ancak ele alınan sorunun net bir ifadesiyle bitmelidir.
Materyal ve Yöntemler:
Kullanılan materyaller ile analitik ve istatistiksel prosedürler hakkında kısa ama eksiksiz bilgi sağlayınız. Bu bölüm, diğer bilim insanlarının sunulan araştırmayı tekrarlayabilmesi için olabildiğince açık olmalıdır. Bahsedilen ekipman, cihazlar, kimyasallar vb. için marka isimleri ve şirket bilgileri verilmelidir.
Bulgular ve Tartışma:
Elde edilen veri veya bilgiler ayrıntılı olarak verilmelidir, ancak aynı bilgiler bir şekil veya tabloda tekrar edilmemelidir. Makalede elde edilen veriler bu bölümde tartışılmalıdır. Son paragraf, çalışmanın ana sonuçlarını vurgulamalıdır. Bulgular ve Tartışma bölümleri birleştirilebilir.
Teşekkür:
Fon sağlayan kuruluşların isimleri tam olarak yazılmalıdır.
Atıflar:
Diğer yayınlara yapılan atıflar, yazarın soyadı ve yıl kullanılarak metin içinde belirtilmelidir. İki yazarlı yayınlar, yazarların soyadları arasında “&” kullanılarak atıf yapılmalıdır. İkiden fazla yazarlı yayınlarda, yalnızca ilk yazarın soyadı ve ardından "vd." kullanılarak atıf yapılmalıdır. Atıf yapılan yayınlar, yazarların soyadına göre alfabetik sıraya göre Kaynaklar bölümünde listelenmelidir.
Tek Yazarlı
Çelikyay (2015).... veya ....(Çelikyay, 2015).
İki Yazarlı
Çelikyay & Bollukcu (2016).... veya ....(Çelikyay & Bollukcu, 2016).
İkiden Fazla Yazarlı
Souza vd. (2015)… veya …(Souza vd., 2015)
Birden Fazla Yazara Ardışık Atıf
Çelikyay (2015), Palta & Bollukcu (2016) ve Açıksöz vd. (2017)… veya …(Palta, 2005; Çelikyay & Bollukcu, 2016; Çelikyay vd., 2007).
Aynı Yılda Yayınlanan Kaynaklar
(Palta, 2015a; 2015b)
Yayıncısı Bilinmeyen Kaynaklar
(Anonim, 2016)
Web Kaynakları
Metin içinde: “URL-1, 2015”
Kaynaklarda: “URL-1, 2015, website”.
Makale, yazar isimlerinin ve yılların metin içinde kaynak listesinde verildiği şekilde doğru yazıldığından emin olmak için dikkatlice kontrol edilmelidir. Kaynaklar aşağıdaki formatta hazırlanmalıdır (noktalama işaretleri ve büyük/küçük harflere dikkat ediniz):
Makaleler: Dergi başlıkları, ISI Web of Science kısaltmalarına göre kısaltılmalıdır.
Dergi makaleleri: Dergi başlıkları, ISI Web of Science kısaltmalarına göre kısaltılmalıdır.
Makaleler
Siqueira, J. O., Hubbell, D. H. & Mahmud, A. W. (1984). Effect of liming on spore germination and germ tube growth and root colonization by Vesiculer-Arbuscular Mycorrhizal Fungi. Plant and Soil, 76(1), 115-124.
Kitaplar
Dole, J. M. & Wilkins, H. F. (2005). Floriculture: Principles and Species. 2nd ed. Upper Saddle River, NJ, USA: Prentice Hall.
Sarıbaş, M. (1993). Kavak Yetiştiriciliği. İnkılap Kitapevi, Teknografik Matbaacılık A.Ş. İstanbul.
Kitap bölümleri
Cook, E. Shiyatov, S. & Mazepa, V. (1990). Estimation of the mean chronology. In: Cook E, Kairiukstis LA, editors. Methods of dendrochronology: Applications in the environmental sciences. 1st ed. Boston, MA, USA: Kluwer, pp. 123-132.
Konferans bildirileri
Dobermann, A. (2007). Nutrient use efficiency – measurement and management. In: Krauss A, Isherwood K, Heffer P, editors. Proceedings of the IFA International Workshop on Fertilizer Best Management Practices, 7–9 March 2007; Brussels, Belgium. Paris, France: International Fertilizer Industry Association, pp. 1-28.
Tezler
Palta, Ş. (2012). Bartın yöresi çayır-mera alanlarında bulunan Gramineae familyasına ait bitkilerde Arbusküler Mikorizal Fungusların (AMF) varlığının ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi. Ph.D. Thesis, Bartin University, Bartin, Turkey.
İnceleme ve İntihal Politikası
İnceleme Politikası
JONAS’a gönderilen bir makale, yazar(lar)ın orijinal çalışması olmalı ve başka bir yerde yayınlanmamış veya başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Ayrıca, makale gönderilen haliyle veya önemli ölçüde benzer bir biçimde herhangi bir dilde de yayınlanmamış olmalıdır. JONAS’a gönderilen her metin, editörler tarafından seçilen en az iki hakeme gönderilecektir. Yazarlar, uygun bağımsız hakemler önerebilir. İncelemenin temel amacı, editörlere bir karar vermeleri için gerekli bilgiyi sağlamaktır. İnceleme, ayrıca yazarlara makalelerini güçlendirmeleri için hangi noktalarda değişiklik yapmaları gerektiği konusunda rehberlik etmelidir. Olumsuz bir inceleme, yazarlara makalelerinin zayıf yönlerini açıklamalıdır, böylece reddedilen yazarlar kararın dayanağını anlayabilir ve genel olarak makalenin yayınlanabilir hale gelmesi için yapılması gerekenleri görebilirler. Editörler, makaleleri reddetme ve detaylı düzeltme isteme hakkına sahiptir. Yayına kabul edilen makaleler, uzman görüşleri dikkate alınarak yazar tarafından düzeltilmelidir; aksi takdirde, yazarın makalesini düzeltmeyi reddetmesi durumunda gerekçeli bir açıklama sunulmalıdır. Bartın Üniversitesi Uluslararası Fen Bilimleri Dergisi (JONAS)’ne gönderilen tüm makalelere çift kör hakem değerlendirmesi uygulanmaktadır; hakemlerin ve yazarların isimleri birbirine açıklanmaz. Değerlendirme süreci için özet için bağlantıyı kullanınız.
Telif Hakkı ve İzinler
Bir makale gönderildiğinde, yazarların editoryal politika ve yayın etik gereksinimlerini karşıladıkları kabul edilir. Yazarlar, dergide yayımlanan makalelerinin telif hakkını elinde tutar. Ancak, yazarlar makalelerinin sürekli olarak açık erişimde kalacağını kabul ederler. Lütfen telif hakkını indirmek için buraya tıklayın.
İntihal Politikası
Dergi, tüm makaleleri, kör hakem değerlendirmesi sürecinden önce iThenticate veya Turnitin: İntihal Tespit Yazılımı ile kontrol eder ve herhangi bir makale ile yüksek benzerlik oranı tespit edildiğinde, editörler reddetme kararı alabilir veya yazarlardan büyük revizyon yapmalarını isteyebilir. Yayın Etikleri ve Etik İhlal Bildirimi için Yayın Etiği Komitesinin (COPE) bağlantısına tıklayınız. JONAS’a gönderilen makalelerin benzerlik oranı toplamda %25’i ve bireysel kaynaklarda %5’i geçmemelidir.
Makale Ücreti
JONAS’ta yayımlanmak için işlem ücreti, yayın ücreti, işleme ücreti veya benzeri herhangi bir ücret bulunmamaktadır.
Bartın Üniversitesi Uluslararası Fen Bilimleri Dergisinde makale gönderim ve yayın sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.